11. august 2021

Rozhovor s Katarínou Lindbergh

Autor Redakcia SME Ženy
Rozhovor s Katarínou Lindbergh

Prinášame vám rozhovor s Katarínou Lindbergh, spoluzakladateľkou developerskej firmy Mint Investments, ktorá sa aktívne venuje rezidenčnému projektu Metropolis. Rozhovor bol publikovaný v prílohe SME ženy, ktorá bola zameraná na tému ekologického bývania.

Ako najjednoduchšie dosiahneme ekologický prístup k bývaniu?


Na odľahčenie by som povedala, že jednou z možností je postaviť si dom pod zemou. Zem chráni proti teplotným extrémom, zabezpečuje celoročne stabilnú teplotu, takže v zime stačí kúriť omnoho menej, v lete, naopak, zem chladí. Niektoré podzemné domy potrebujú na kúrenie päťkrát menej energie než moderné nadzemné a desaťkrát menej energie ako domy, ktoré sa stavali ešte pred pätnástimi rokmi. Takisto je zaujímavá odolnosť proti požiarom, vetru a zvuková izolácia. V konečnom dôsledku však takéto riešenie nemusí ušetriť stavebné náklady, lebo si vyžaduje odbornú projektovú prípravu a vysoko kvalifikované stavebné práce. A nie každý z nás by si zvolil bývanie čiastočne pod zemou.

Najjednoduchšie to majú majitelia bytov v nových rezidenčných projektoch, ktoré dnes kladú dôraz nielen na kvalitu bývania a funkčnosť, ale aj na udržateľnosť. Z pohľadu developera je pre nás zohľadnenie ekologického princípu samozrejmosťou. Dosiahnuť rovnaký štandard v starších nehnuteľnostiach sa však bez väčšej investície nezaobíde.

 

Pracujete na projekte Metropolis v Bratislave. Čím je pre vás zaujímavý?


Metropolis v bratislavskej džungli vynikne svojou modernou a nadčasovou architektúrou a splní všetky požiadavky na bezstarostné bývanie v novostavbe. Keďže vlastné bývanie dnes nie je lacná záležitosť, byt by mal byť efektívne dispozične riešený a postavený z kvalitných a funkčných materiálov. Takisto poteší moderný a ekologický technický štandard.

V Metropolise budú mať obyvatelia napríklad k dispozícii stropné chladenie a vykurovanie. Potešia sa alergici, lebo sa nevíri prach a nie je potrebné čistenie od baktérií ako v prípade klasickej klimatizácie. Stropné chladenie využíva systém sálania, ktorý je neporovnateľne prirodzenejší a príjemnejší než prúdenie vzduchu. Navyše inštalácia nezmení dizajn interiéru, klimatizačné jednotky v každej miestnosti sa stali minulosťou. Vyriešili sme aj požiadavku zdravého vetrania, a to centrálne riadeným inteligentným systémom rekuperácie prvotriednej kvality.

 

 


 

Takto to vidím 

1. Bez tohto si neviem predstaviť svoj život

Bez svojej rodiny, bez športu v prírode a bez dobrého jedla.

2. Za svoj najväčší úspech považujem

Spolupodieľala som sa vybudovaní firmy, ktorú sme s kamarátmi zakladali v roku 2002. Spoločnosť Mint Investments je výrazne etablovaná na českom, prevažne pražskom trhu, na Slovensku taktiež realizovala viacero úspešných projektov. Celková hodnota spravovaných nehnuteľností presahuje objem 600 mil. eur. V posledných piatich rokoch uzatvorila spoločnosť transakcie v hodnote viac ako jednej miliardy eur. Priemerná návratnosť investícií dosiahla 40 percent, čo predstavuje nominálny čistý zisk 175 mil. eur. Napriek tomuto sme doteraz ostali výborní kamaráti a partneri. Nepoznám veľa takých firiem, kde priateľstvá pretrvali.

3. V byte alebo dome mi nesmie chýbať

Podzemná či uzavretá garáž, odkiaľ suchou nohou vojdem do výťahu. Aj keď auto využívam minimálne, parkovacie miesto v Starom Meste sa vždy zíde pre návštevy či dodávateľov, ako aj pri väčších nákupoch. Takisto si neviem predstaviť bývanie bez vonkajšieho priestoru, či už je ním balkón, terasa, alebo loggia s výhľadom a presvetlením priestoru.

4. Najviac na svete ma fascinujú tieto stavby

Okrem praktických a moderných novostavieb ma fascinuje aj úplný opak, a to stredoveké hrady, napríklad v Škótsku s neopakovateľnou atmosférou, keď vám ani neprekáža, že vonku leje a užívate si poobedňajší čaj v kresle pri kozube a posteli s baldachýnom.

5. Tieto miesta sa oplatí vidieť na vlastné oči

Pre mňa bolo fascinujúce putovanie s ruksakom vo Venezuele či po Ekvádore, ale užila som si aj trip naprieč Austráliou či na Nový Zéland. Pred týždňom sme napríklad so synom prešli pešo z Brezovej pod Bradlom na pezinskú Babu a takúto túru Malými Karpatmi spojenú s dobrodružným prespaním v stane všetkým vrelo odporúčam.

 

6. Tieto krajiny sú moje milované

Musím sa priznať, že keď som sa po piatich rokoch práce v Londýne a predtým ešte v Rakúsku a vo Švédsku vrátila v roku 2002 na Slovensko, zdala sa mi Bratislava ako hrozná diera, kde sa človek nemá ani kde poriadne najesť a kultúrne vyžiť. Po pár rokoch som sa pristihla, ako svoj život v Bratislave a Slovensko pred kamarátmi a známymi zo zahraničia vychvaľujem. Dnes nedám na Slovensko dopustiť, milujem jeho hory, najviac asi Západné Tatry a Malú Fatru, milujem Dunaj, kde sa s rodinou kúpeme a jazdíme na kajakoch a už spomenuté Malé Karpaty a bratislavské Staré Mesto.

 

7. Tieto knihy odporúčam všetkým prečítať si

Mám rada faktografickú a autobiografickú literatúru, cestopisy, ale aj napínavé príbehy s detektívnou zápletkou. Okrem slovenčiny čítam rada aj v češtine, angličtine a nemčine.

 

Profil Katarína Lindbergh

Po skončení vysokoškolského štúdia vo Švédsku zahájila Katarína svoju kariéru v investičnom bankovníctve. Pracovala pre Erste Bank vo Viedni a v Londýne, ako aj pre Deutsche Bank v Londýne a v Madride. Na Slovensko sa vrátila, aby spolu s kamarátmi založili skupinu Mint Investments, kde je zodpovedná za aktivity na slovenskom trhu. V rámci portfólia svojich služieb sa Mint Investments venuje asset managementu, property managementu, segmentu obnoviteľných zdrojov energie a developmentu. Realizovala viacero developerských projektov v oblasti bývania, retailu a office developmentu. S rodinou dnes žije v Bratislave.

Autor: Redakcia SME Ženy