6. jún 2022

Prestížna lokalita si zaslúži prestížny projekt, ktorý ju pozdvihne. Nielen vzhľadom, ale aj vybavením

Autor HERRYS
Prestížna lokalita si zaslúži prestížny projekt, ktorý ju pozdvihne. Nielen vzhľadom, ale aj vybavením

Juraj Sonlajtner z ateliéru City Work Architects stojí za návrhom bývania v projekte Metropolis, ktorý v bratislavskom centre stavia pražská spoločnosť Mint Investments. V úzkej spolupráci developera a architekta vzniká výnimočný projekt, ktorý do nového downtownu Bratislavy prináša najvyšší štandard bývania. Juraj Sonlajtner spolu s developerom Sebastienom Dejanovskim hovoria o tom, čo rozhoduje pri výbere štandardu a materiálov pre moderné rezidenčné bývanie 21. storočia. 

V ktorej fáze projektu sa rozhodujete o tom, aké bude jeho materiálové a technologické vybavenie? 

J. Sonlajtner: Úvahy o štandarde začínajú už na začiatku projektu, pri navrhovaní urbanizmu, pri prvej architektonickej úvahe a objavovaní lokality. Už vtedy sa musí myslieť na to, aká bude finálna podoba projektu od fasády až po vybavenie jednotiek. Produkt je vždy na prvom mieste a štandard z toho vychádza. V prípade Metropolisu sme mali s developerom spoločnú predstavu o tom, čo ideme stavať a pre akých klientov je projekt určený, preto sme k nemu mohli pristupovať efektívnejšie. 

S. Dejanovski: Ako developer som si od začiatku prial, aby bol Metropolis pekný projekt. Bolo pre mňa dôležité, aby vyzeral dobre a bol prepracovaný v každom detaile. Vždy sa pozerám v prvom rade na komfort užívateľa, jeho bezpečie a pohodu, ktorú mu projekt prináša. Preto som chcel, aby sme tam dali rekuperáciu, aby mali ľudia príjemnejšiu klímu a zdravší vzduch po celý rok. Aby tam bolo stropné chladenie a kúrenie, ktoré je ekonomické aj ekologické zároveň a umožní lepšie využiť priestor v byte, pretože máte viac miesta. Pozeral som sa na to očami užívateľa, preto bolo pre mňa dôležité, aby mal projekt vysoký štandard komfortu. Architektúru mal plne v rukách Juraj. 

Metropolis aktuálne prináša najvyšší štandard nielen v lokalite downtownu, ale patrí k projektom s najvyšším štandardom aj v rámci celej Bratislavy. Nie je to v dnešnej dobe trochu odvážne? 

S. Dejanovski: Kvalitná architektúra si vyžaduje kvalitné produkty. Treba si uvedomiť, aký trend nastavujeme v tejto lokalite. Veril som, že projektujeme budovu, ktorá prináša do downtownu určitú prestíž a pozdvihne ho. Nemohli sme tu dať plastové okná. Vybrali sme kvalitné kovové veľkoformátové okná, ktoré nádherne presvetlia priestor. A takisto obklady aj dlažby sme vybrali také, ktoré ocenia aj nároční klienti. 

J. Sonlajtner: My sme tejto lokalite od začiatku verili. Vedeli sme, že downtown bude prestížna lokalita, ktorá si zaslúži kozmopolitnú architektúru 21. storočia. Niektorí developeri by tam možno urobili lacnejší projekt, z obavy, že či to bude mať komerčný úspech, keď to bude exkluzívnejšie. Preto na druhú časť otázky odpoviem – áno, výber štandardu svedčí aj o odvahe investora – developera. Ale svedčí aj o tom, že tomu rozumie, stojí si za svojou víziou a nezľakne sa zmien a cenových vývojov, ktoré prichádzajú a udrží kvalitu, aj keď sa dvihnú ceny. Štandard interiérov a techniky musí odrážať prvotnú myšlienku.

Kto vo vašom tíme rozhoduje o tom, z akých materiálov bude postavená konštrukcia a aké bude v budove vybavenie? 

S. Dejanovski: Vždy je to o rozhodnutiach celého tímu. Nielen nás dvoch, ale je tu aj Marek Moucha – projektový manažér Metropolisu či Michal Křovák – projektový manažér Mint Investments. A je to o vzájomnej dôvere. Od začiatku som plne dôveroval Jurajovi, že navrhuje projekt nielen architektonicky zaujímavý, dispozične rozumný a ikonický „na dlho“, ale že to bude dávať zmysel aj ekonomicky. Nemal som žiadne pochybnosti o tom, že Metropolis je predurčený na komerčný úspech. A vďaka tomu, že si navzájom dôverujeme, vieme všetko riešiť veľmi efektívne. A to je na tom projekte aj vidieť.

J. Sonlajtner: Značky a materiály sme vybrali na základe kvality a na základe toho, že máme s nimi dlhodobú skúsenosť. Prešli našimi rukami a ich kvalita je preverená na viacerých projektoch, ktoré sme pripravovali. Neriskujeme neznámych dodávateľov. Chceme, aby naši klienti nemuseli uberať zo svojich nárokov a robiť kompromisy. Napríklad pri podlahe sme uprednostnili takú, ktorá je z troch vrstiev pravého dreva. Lebo vieme, že pre človeka je tento typ najprirodzenejší a má tiež pekný dizajn. 

Na základe čoho sa rozhodujete o dizajne? Akú úlohu tu zohráva lokalita, preferencie klienta či trendy? 

J. Sonlajtner: Bratislava má svoje špecifiká, ako z hľadiska urbanizmu, dizajnu, tak aj klienta. Dôležitý je tu aj osobný vkus, ktorý je podložený skúsenosťou architekta, štúdiami a sledovaním trendov. Každý vkladáme do projektu vlastný vkus a potom sa v tíme konfrontujeme. Poslednú dobu cítime, že náš osobný vkus sa dobre stretáva s vkusom ľudí. „Naša spoločnosť esteticky dospela“. Boli časy, keď sme museli voliť štandardy povrchov podľa toho, čo  chcel klient. Ale ten verejný vkus je dnes už vyladený, kultivovaný, a to aj vďaka tomu, že ľudia veľa čítajú, sledujú médiá, kde sa o dizajne veľa hovorí. A vďaka tomu sa nám projektantom dobre vyberá. 

Preferujete skôr prírodné materiály? Mysleli ste aj na ekológiu projektu a udržateľnosť? 

J. Sonlajtner:  Všeobecne preferujeme prírodné materiály nielen v povrchoch, ale aj v konštrukciách. Prírodné materiály, ako betón, sklo, drevo, kamene a kovy sú dnes trendom. Ani na fasáde nemáme radi plasty, uprednostňujeme skôr prírodné materiály. 

S. Dejanovski: Najvýznamnejším „eko-aspektom“ projektu je to, že sme pred začatím stavby museli veľmi nákladne vyčistiť podložie celého pozemku, zeminu aj vodu. Takže vďaka projektu je downtown určite zdravší. Ďalej rekuperácia, ktorá tu bude, je ekologická. Taktiež stropné chladenie aj kúrenie menej zaťažujú životné prostredie a sú energeticky efektívnejšie. 

J. Sonlajtner: Keď sa bavíme o environmentálnej stránke, tak pri Metropolise je zároveň veľkým prínosom to, že staviame do výšky v centre mesta a nerozširujeme sa do krajiny. Ľudia nemusia dochádzať do Bratislavy autami, nebudú stáť hodiny v zápche. Budú môcť žiť aj pracovať v centre, pretože Bratislava tu umožnila kapacitné bývanie. To je ekológia sama o sebe. Materiály vyberáme tie najkvalitnejšie a všetky majú certifikát, a spĺňajú prísne normy. Kvalita ide ruka v ruke s ekológiou. 

Približuje sa Metropolis kvalitou a architektúrou k úrovni rezidenčných stavieb v susedných krajinách? 

J. Sonlajtner: V Poľsku, Rakúsku aj v Nemecku sa stavajú podobné projekty. Na Slovensku je štandard dosť dobrý. Dovolím si tvrdiť, že české a slovenské projekty majú lepší štandard ako projekty v Anglicku, či Francúzsku. Stavebný systém v Čechách aj na Slovensku patrí k najlepším v Európe.

Podľa slov Zuzany Nosáľovej, projektovej manažérky z RK Herrys,  projekt Metropolis ponúka širokú škálu kvalitných materiálov v kategórii štandardu aj nadštandardu. Ponuka je vytvorená na vysokej úrovni, takže kupujúci aj tých najdrahších bytov si dokázali z nej vybrať a pohodlne nakombinovať vybavenie svojho nového bytu podľa vlastných predstáv.

Interiéroví dizajnéri, ktorí prišli s klientmi na výber štandardu, a ktorí majú skúsenosť aj z iných bratislavských prémiových rezidenčných projektov sami potvrdili, že štandard projektu Metropolis je výborný,“ povedala Nosáľová z RK Herrys a doplnila „ako predajca projektu sme boli schopní vďaka danej kvalite štandardu v kombinácii s interným vysoko efektívnym výberovým procesom pre developera uzavrieť 100 % kariet bytu z celkového počtu, ktoré mohli byť uzavreté na základe Zobz, a to v priebehu len 6 týždňov.