28. marec 2023

Metropolis bude bez radiátorov a klimatizácie

Autor HERRYS
Metropolis bude bez radiátorov a klimatizácie

Inteligentná domácnosť môže mať rôzne podoby a nemusí ísť len o svietenie či ovládanie domácich spotrebičov. Inteligentne si dnes viete kúriť, chladiť aj vetrať – dokonca bez radiátorov, klimatizácie a otvorených okien. Nenápadné technológie, ktoré inštalujú v Metropolise, navyše sami šetria prevádzkové energetické náklady.

Metropolis bude už v štandarde vybavený technológiami, ktoré nebudú na prvý pohľad viditeľné, ale užívateľom zabezpečia mimoriadny komfort a aj dnes veľmi žiadané energetické úspory. Napríklad tým, že za svojich budúcich obyvateľov riešia otázku vetrania, chladenia aj efektívneho zdravého kúrenia. Práve tieto oblasti bývajú najväčšími žrútmi energie a úzko spolu súvisia.

„Všetky technológie vytvárajú spolu s kvalitnými materiálmi harmóniu medzi komfortom pre klientov a hospodárnou prevádzkou budovy a preto je zásadné, aby všetko dokonale ladilo a fungovalo. Aby sme si to všetko vyskúšali a odladili, ešte v rozostavanom Metropolise, zriadili sme vzorový byt pre technológie, kde si rôzne profesie mohli vyskúšať, ako bude celý tento ekosystém fungovať. Výsledkom bude energeticky zoptimalizovaný systém zohľadňujúci ekonomiku nákladov klientov,“ hovorí Sebastien Dejanovski z Mint Investments.

 

Inteligentné vetranie bráni tepelným stratám

Či už je vonku teplo a byt treba chladiť alebo je zima a kúri sa, v oboch prípadoch spotrebu energií ovplyvňuje vetranie. Rekuperácia ako systém optimálnej výmeny vzduchu už nie je žiadna novinka, no v Metropolise je už súčasťou základného štandardu. Práve rekuperáciou sa dokážu minimalizovať tepelné straty pri vetraní.

„Pre Metropolis sme vybrali prémiovú značku, ktorá je premiantom medzi rekuperáciami. Disponuje jednoduchým ovládaním, inteligentnou reguláciou a má preukázateľne najlepšiu akustiku spomedzi všetkých dostupných výrobkov svojho druhu na trhu,“ približuje Marek Moucha, projektový manažér z developerskej spoločnosti Mint Investments. Zároveň zdôrazňuje, že rekuperácia v Metropolise bude fungovať pre každý byt samostatne. „Je to veľká výhoda oproti centrálnej rekuperácii, kde je potrebné živiť veľkú centrálnu rekuperačnú jednotku pre celú budovu. Naše riešenie je už energeticky zoptimalizované,“ dodáva Marek Moucha.

Ako to bude vyzerať v praxi? Znečistený vzduch sa bude ťahať z celého bytu cez kúpeľňu a toaletu, následne bude odsávaný do rekuperačnej jednotky, kde sa využije iba jeho energia (teplo) a ďalej bude odvádzaný mimo objekt. Do bytu bude rekuperácia privádzať svieži čerstvý vzduch, ktorý prejde filtrami vyššieho štandardu, aby sa zachytili aj tie najmenšie čiastočky prachu, alergénov a splodín z vonkajšieho prostredia.

 

Stropné kúrenie a chladenie vs. radiátory a klimatizácia

Sálavé teplo či chlad sú pre ľudský organizmus najprirodzenejšie. Nič na vás nefúka, teplo je rovnomerné v celej miestnosti, nestráca sa, nevznikajú tepelné ostrovy.

„Spomedzi mnohých výhod stropného vykurovania a chladenia by som spomenul aj tú estetickú a praktickú. Užívateľom nebude zavadzať radiátor ani konvektor s podlahovou krycou mriežkou, do ktorej často zapadajú rôzne nečistoty a prach. V porovnaní s podlahovým kúrením zasa nekúrite do nábytku. V Metropolise nám to navyše dovolilo siahnuť aj po exkluzívnejších dvevených podlahách už v rámci štandardu, lebo sa nemusíme obávať, že by nám drevo znížilo efektivitu kúrenia, ktoré je v strope“ konštatuje Moucha.

 

Na reguláciu stropného kúrenia a chladenia slúži hardwarový ovládač a aplikácia. Užívateľ si bude môcť kedykoľvek nastaviť príjemnú teplotu v celom interiéri aj na diaľku. Teplotné spády sú pritom nastavené tak, aby kúrenie ani chladenie nemuselo ísť na vysoký výkon. Systém kúrenia a chladenia je v celej budove optimalizovaný na nízke prevádzkové náklady. Na tie prihliada aj technológia využitá na fasádu, ktorá je z ľahkého hliníkového materiálu s tepelnými mostami, ktorými preniká minimálny chlad. Ďalší dôležitý faktor sú aj okná a balkónové dvere, ktoré sú izolované trojsklami s hliníkovým rámom.

„Aj v praxi vidíme, že klienti sa rozhodujú nielen podľa lokality, dispozícií či štandardu zariadenia, ale citlivo vnímajú aj to, či je projekt udržateľný a či ponúka efektívne riešenia na energetické úspory bez toho, aby na to museli myslieť a robiť rôzne opatrenia. Keď sa sťahujete do nového, nechcete sa obmedzovať a presne to zaručuje tento vysoký technologický štandard,“ zdôrazňuje partner v RK Herrys Filip Žoldák.