15. jún 2023

Metropolis je projekt, s ktorým večer zaspávame a ráno sa zobúdzame

Autor HERRYS
Metropolis je projekt, s ktorým večer zaspávame a ráno sa zobúdzame

Miriam Besenyeiová a David Kobulnický, skúsení stavebníci z japonskej spoločnosti Takenaka, v rozhovore rozprávajú o svojom vzťahu k projektu dvoch rezidenčných veží v tvare písmena M, na ktorom pracujú od začiatku výstavby hornej stavby. Obaja majú na svojich kontách už viacero úspešných stavebných projektov. Prezradia, čím je pre nich Metropolis výnimočný a akým prínosom pre projekt je japonský systém riadenia kontroly a kvality Kaizen. Spoločným cieľom tímu Takenaka a developera Mint Investments je doviesť projekt Metropolis do dokonalosti a priniesť do centra Bratislavy najvyšší štandard bývania ako pre individuálnych klientov, tak i pre rodiny s deťmi.

 

Miriam, David, čím je pre vás Metropolis výnimočný a aká je vaša úloha na projekte?

Miriam: V rámci projektu som na pozícii stavebnej inžinierky a mojou parketou sú monolity, murovacie a iné hrubé stavebné práce. Po stavebnej stránke je určite atraktívny tvar novostavby a horná rámová časť konštrukcie, ako aj fasáda. Staviame v novej štvrti Bratislavy, kde to žije už teraz, čo je pre nás výzvou z pohľadu manažmentu výstavby aj logistiky. Je to náročné na koordináciu, takže každá činnosť musí byť vopred dobre naplánovaná. Ale vytvorili sme si funkčný systém a stavba si drží plynulé tempo.

David: Pôsobím na stavbe ako elektroinžinier a starám sa o všetky elektroinštalácie, slaboprúdové rozvody, EPS a HSP a všetko, čo súvisí s elektrinou. Dizajn tejto novostavby považujem za výnimočný. Chodia k nám manažéri düsseldorfskej základne Takenaka, ktorí sa vyjadrujú k výstavbe s rešpektom a veľkým obdivom. Downtown je vynikajúca živá lokalita, ideálna na bývanie aj na prácu. Developeri tu nastavili celkom iný štandard, architektonický aj materiálový. Metropolis ho ešte viac pozdvihuje, pretože ponúka na predaj byty s nadštandardnými prvkami a technológiou najvyššej kvality, ktoré budú obyvateľom denne uľahčovať život.

 

Môžete niektoré z nich popísať? V čom spočíva ich výnimočnosť?  

Miriam: Napríklad bytové priečky robíme z kvalitnej keramickej tehly Porotherm. Je to čistý prírodný materiál, nenájdete tu nekvalitné materiály. Inštalujeme izolačné okná s trojsklom, ktoré minimalizujú hluk a tepelné straty.

David: Vo všetkých bytoch v Metropolise bude realizovaná individuálna rekuperácia najvyššej nemeckej kvality, ďalej stropné sálavé kúrenie a chladenie, ktoré poskytnú obyvateľom tepelný komfort po celý rok. Súčasťou je dizajnová elektroinštalácia, ktorú si určite obľúbia. Všetky zariadenia sa zároveň vyznačujú vysokou energetickou úspornosťou.

 

Z predchádzajúcich článkov sme sa dozvedeli, že Metropolis je prvá európska obytná novostavba tohto rozsahu, ktorú Takenaka stavia v rámci jednej etapy. Čo to pre vás znamená?

Miriam: Takenaka je jednou z 5 najväčších japonských stavebných firiem a v Japonsku postavila množstvo rezidenčných budov, väčšinou výškové stavby. V Európe a hlavne na Slovensku sa spoločnosť tradične zaoberá priemyselnou výstavbou. Na základe snahy generálneho riaditeľa slovenskej pobočky Petra Urváleka začala Takenaka realizovať rezidenčné stavby aj u nás. Jednou z nich je projekt Nová Cvernovka, ktorý je objemom prác podobný projektu Metropolis, ale stavia sa na etapy. Metropolis bude postavený v rámci 1 etapy, a to je pre Takenaku unikát. Preto jeho výstavbe venujú veľkú pozornosť aj v centrále v Tokiu. V októbri minulého roku si stavbu pozrel osobne pán Toichi Takenaka, 17. pokračovateľ rodinného podniku. Páčila sa mu a uznal našu prácu. Je to pocta pre celý náš tím.

David: Tento druh výstavby je pre Takenaka pilotný a my sme ten „lastovičí tím“, ktorý zabezpečuje jeho realizáciu na Slovensku.

 

Japonský manažment je známy systémom riadenia kontroly „kaizen“. Vychádza z filozofického učenia, pričom „kai“ znamená „zmena“ a „zen“ sa prekladá „k lepšiemu“. Ako sa tu uplatňuje v praxi?

Miriam: Všetky detaily stavby, konštrukčné riešenia aj technologické postupy musia byť správne zdokumentované a sprístupnené na server japonským kolegom, ktorí na diaľku kontrolujú výstavbu. Okrem stavebného denníka vedieme aj denné reporty, tzv. „check sheety“. Vytvárame ich pre každý jeden prvok na stavbe, či už je to výstuž v rámci železobetónových prvkov, alebo murované priečky bytu. Vďaka tomu môže ktokoľvek v japonskej centrále Takenaka vidieť, čo sa na projekte aktuálne deje, klásť otázky či konzultovať.

Zároveň prebieha kontrola s ďalšími pobočkami Takenaka v Európe. Môžeme s nimi prebrať mnohé riešenia, čo vnímame veľmi pozitívne. Nie je to len o kontrole, dôležité je aj zdieľanie skúseností. Každá nová alebo netradičná technológia, ktorá bola použitá na ktorejkoľvek stavbe, je podrobne popísaná v reporte, ktorý je prístupný na medzinárodnom serveri pre všetky pobočky. Je skvelé, že môžeme pri výstavbe Metropolisu využiť medzinárodný pohľad a skúsenosti z iných krajín. Zároveň aj my zdieľame naše riešenia – napríklad realizáciu stropného chladenia a kúrenia, ktoré inštalujeme v Metropolise.

David: Nadštandardná kontrola Takenaky je to, čím sa výrazne odlišuje od svojej konkurencie. Pre Japoncov je tiež príznačná sústavná snaha zlepšovať procesy a riešenia. Od našich ľudí sa očakáva, že budú proaktívne prichádzať s novými návrhmi a nápadmi, ktoré si musia obhájiť pred kolegami v Japonsku. Cieľom tohto systému práce je, aby finálne riešenie bolo ešte o stupeň kvalitnejšie, ako sa plánovalo.

 

Pripravujete reporty v špeciálnom programe?

David: Používame špeciálnu aplikáciu, v ktorej zaznamenávame priebeh stavby. Sústredíme sa hlavne na miesta, na ktoré kladieme najväčší dôraz. Napríklad v rámci elektro dbáme na správnosť elektroinštalácie, funkčnosť ochranných prvkov, aby fungovala v celej budove elektronická požiarna signalizácia a aby boli logicky umiestnené všetky vypínače s ohľadom na potreby užívateľov. Záznamy sú v aplikácii dostupné aj päť rokov, archivuje sa každý detail. Tam to nezakryje omietka.  Každý si to môže pozrieť a povedať – toto bolo urobené dobre.  

 

Musí byť časovo náročné dokumentovať a fotiť každý jeden detail.

David: Áno, to je. Ale keď si uvedomíte vážnosť tejto snahy, to, ako Japoncom veľmi záleží na tom, aby bol Metropolis dokonalý v každom detaile, na konci dňa nevnímate, koľko času ste strávili dokumentovaním. Na konci dňa je dôležité uvedomiť si, že to stálo za to a vidieť v tom aj vlastný posun.

Stretli ste sa na Slovensku v minulosti s takýmto typom manažmentu alebo kontroly?

Miriam: Vo väčšine slovenských ani medzinárodných stavebných firiem pôsobiacich u nás takáto vysoká úroveň a forma kontroly nie je. Nemajú ďalších špecialistov, ktorí by po iných pracovníkoch kontrolovali prácu. Japonci kontrolujú kvalitu na stavbe aj projektovú dokumentáciu. Dôkladne preverujú a schvaľujú firmy, s ktorými môžeme spolupracovať. Na stavbu sa nedostane len tak hocikto. Vyberáme si najlepších z najlepších.

 

S ktorými dodávateľmi spolupracujete na Metropolise?

Miriam: Na monolity a murovacie práce sme si vybrali firmu Moniers Group. Vďaka nim má Metropolis veľmi dobré monolity. Sú nielen funkčné, ale aj vzhľad našich betónov je nadpriemerný. Na elektro práce  máme firmu BK, a. s., Piešťany, ktorá má dlhoročné  skúsenosti s bratislavskými stavbami. Spoločnosť Klimak je vynikajúca na vzduchotechniku a kúrenie a má veľa skúseností aj skvelých referencií.

David: Naše monolity pochválil aj Sebastien Dejanovski, developer projektu z Mint Investments. V Česku postavili už množstvo pekných stavieb, takže pochvala od nich nás úprimne teší.

 

Ako sa pozeráte na otázku šetrného prístupu stavieb k životnému prostrediu?

David: Na stavbe sa snažíme zužitkovať všetko, čo sa nachádza na stavenisku. Využívame k tomu aj interné pokyny z Japonska, na stavbe či v kancelárii. Čo najviac digitalizujeme a čo najmenej papierujeme.

Miriam: Recyklujeme zvyškové drevo, pretože teraz má cenu zlata. Zo zvyškového betónu priamo na stavbe odlievame prefabrikované kusy. V zime sme si z nich urobili stavebný chodník a panel pod stavebný výťah. Využijeme všetko, čo sem príde.

 

Metropolis má svoj technický vzorový byt. S akým cieľom ste ho pripravili?

Miriam: Vzorový byt nám umožňuje, aby sme si skoordinovali všetky profesie a vyladili všetko do najmenšieho detailu. Môžeme si v ňom vyskúšať a vyladiť všetky možné prípady, konštrukčné riešenia aj postupy prác. Chceme byť efektívni, aby nevznikali zbytočné opravy, nedokonalosti a aby stavba nestrácala tempo.

David: S nápadom vytvoriť vzorový byt prišla Miriam a celý tím jej to jednohlasne odsúhlasil. Odskúšame si techniky a vychytáme detaily, aby sme to dotiahli do dokonalosti v každej jednej bytovej jednotke. Prvotriedne zariadenia si vyžadujú prvotriednu inštaláciu. Kvalitná príprava nám denne ušetrí veľa starostí a času a klienti budú na konci dňa spokojní.

 

Čomu sa venujete na stavbe teraz a čo vás čaká najbližšie?

Miriam: Stavaniu monolitu sa venujeme sústavne, výškovo rastieme, pribúdajú nové podlažia. Práve sme ukončili 18. nadzemné podlažie vo veži B. Murujeme postupne byty na obidvoch vežiach po 13. nadzemné podlažie, osádzame okná na obidvoch vežiach aktuálne po 13. NP. Postupne pripravujeme vo vymurovaných bytoch jednotlivé mechano a elektro  profesie a pripravujeme podlažia na omietanie, pričom prvé štyri podlažia už máme omietnuté. Rovnako máme na prvých troch bytových podlažiach už vyliaty aj anhydritový poter, čo je progresívny materiál, ktorý zabezpečí rovný a hladký povrch v interiéroch. Takto realizujeme postupne ďalšie podlažia každý týždeň.

David: Je to živá stavba, každý deň je iný. Usilovne pracujeme na podzemných podlažiach, kde ako profesisti máme najviac technológie, tam je „mozog a srdce“ našej inštalácie. Kolegovia z mechano  tomu dajú zdravé „pľúca“. 😊 A popri osadzovaní okien plynule obliekame Metropolis do štýlovej fasády.

 

Čo sa vám doteraz na projekte najviac podarilo, na čo ste hrdí?

Miriam: Za celý náš tím sme najviac hrdí na to, ako sme vyriešili náročnú logistiku tohto projektu medzi ostatnými rozbehnutými stavbami tak, aby všetko fungovalo plynule a bezchybne. Aj vďaka tomu napredujeme podľa plánu a každý mesiac Metropolis vyrastie o jedno podlažie.

David: Som rád, že sa nám darí vnášať na stavbu aj do nového centra japonský spirit  Takenaky. Vytvorili sme si tu výbornú atmosféru, kde si všetci navzájom pomáhajú. Každý dodávateľ je ochotný zdieľať svoj priestor, materiál aj pracovnú silu. Je to tu potrebné. Metropolis nás spája. Pre nás je tento projekt tým, s čím večer zaspávame a ráno sa zobúdzame. Doslova.