23. júl 2021

Po bombastickom náleze pokračujú výkopové práce

Autor HERRYS
Po bombastickom náleze pokračujú výkopové práce

Developer projektu Metropolis bol na možný nález pripravený

Po utorkovom náleze nevybuchnutej munície stálym pyrotechnickým dozorom na stavenisku Metropolis pokračujú výkopové práce. Bratislavský downtown sa tak opäť stal o čosi bezpečnejším.

Zatiaľ čo správa o náleze nevybuchnutej munície na stavenisku na Mlynských nivách v utorok ráno zaskočila Bratislavu, developer a stavební pracovníci s možnosťou nálezu dopredu rátali, a aj preto  je od začiatku výkopových prác na projekte Metropolis na mieste pyrotechnický dozor. Traja autorizovaní pyrotechnici budú prítomní na stavenisku neustále, až do vykopania a zabezpečenia stavebnej jamy.

Od začiatku prác na projekte spolupracujeme s expertnou pyrotechnickou firmou, ktorá zrealizovala pyrotechnický prieskum. Taktiež má vypracované presné postupy, čo robiť pri náleze munície. Vďaka dobre pripravenému krízovému plánu sme dokázali hneď po náleze miesto zabezpečiť a ohlásiť skutočnosti Polícii SR. V koordinácii s policajnými pracovníkmi bolo stavenisko rýchlo vyprázdnené a z preventívnych dôvodov bolo evakuované aj okolie stavby,“ povedal Sebastien Dejanovski zo spoločnosti Mint Investments, ktorá developuje projekt Metropolis.

Vzhľadom na lokalitu s históriou bombardovania sa developer Mint Investments rozhodol pre permanentný pyrotechnický dozor na stavenisku. Táto varianta je náročnejšia a finančne nákladnejšia ako realizácia len samotného prieskumu, ale za to dôslednejšia a bezpečnejšia. Dozor prítomný na mieste vykonáva prieskum magnetometrom a až po negatívnom náleze dá povolenie na výkop bagrom alebo inou ťažkou technikou. Samozrejme, žiadna technika nie je stopercentná, najmä v oblasti, kde stála bývalá rafinéria Apollo a v zemi sa tak stále nachádzajú železobetónové konštrukcie, ktoré môžu výsledky skresliť. Aj preto trvá developer na neustálej prítomnosti odborníkov.

Práce na stavenisku boli prerušené od nálezu munície po jej bezpečný presun a následné zneškodnenie mimo lokality Mlynských nív, čo bolo približne medzi 8.00 -14:30 hodinou. Najmä vďaka príprave developera, profesionálnemu a vysoko zodpovednému prístupu pyrotechnického dozoru v koordinácii s Políciou SR prebehol celý deň bez komplikácií a tento nález tak nebude mať žiaden dopad na harmonogram prác.

 

Nález munície spravil Bratislavský downtown bezpečnejším

Nájdená munícia bola identifikovaná ako letecká bomba AN-M57 250 lb U.S.ARMY Air Force. Okrem nej sa už pred časom na stavenisku našiel ruský delostrelecký granát, ten však podľa privolaného pyrotechnika štátnej polície nepredstavoval vážnu hrozbu. Nevybuchnutá munícia tak bola odvezená a zneškodnená, pričom boli stavebné práce prerušené na približne len dočasne.

Na projekte Metropolis sa realizujú prípravné práce a koordinácia výkopov, ktoré budú prebiehať do septembra tohto roku a dosiahnu hĺbku 7 metrov pod úrovňou terénu. Polyfunkčný objekt pozostáva z dvoch veží a bude stáť na rohu križovatky Bottova – Chalupkova.