18. september 2023

Mint Investments: Stavbu budúcnosti si môžu rezidenti užiť už dnes

Autor Forbes
Mint Investments: Stavbu budúcnosti si môžu rezidenti užiť už dnes

Metropolis prináša vysoký štandard bývania nielen z architektonickej stránky, ale hlavne najmodernejšími technológiami, ktorým dnešné stavby nedokážu konkurovať. O spojení nadčasovej architektúry so smart technologickými riešeniami a dokonalou lokalitou hovorí Sebastien Dejanovski, partner Mint Investments.

Čím je Bratislava zaujímavá pre českého investora, ako je Mint Investments? Nie je na trhu príliš veľa hráčov?

Bratislava je zaujímavá tým, že poskytuje priestor pre nové stavby priamo v centre, čo napríklad v Prahe nie je možné. V oblasti, ktorú nazývajú downtown, vzniká lokalita, ktorá je unikátna v celej strednej Európe. Už teraz je jasné, že sa tam budú realizovať projekty, ktoré sú veľmi zaujímavé nielen architektonicky, ale aj technicky. 

Ako vznikol názov Metropolis? 

Naša parcela nebola veľká, čo znamenalo, že budova nemôže byť vysoká, aby netienila ostatným. Architekt Juraj Sonlajtner mal pred sebou úlohu, ako využiť plochu a umiestniť na ňu budovu, ktorá sa stane ikonou, aj keď nie je najvyššia. Takto vznikol tvar písmena M a následne aj meno, ktoré reflektuje, že sme v centre mesta a že tento projekt je aktívny a urbanistický. 

Ako by ste charakterizovali typických rezidentov budovy? Pre koho je bývanie v tomto projekte vhodné?

Sú to ľudia, ktorí chápu, že jediná komodita, ktorú si nemôžete kúpiť, je čas. Chcú využiť svoj čas na maximum a sú ochotní zaplatiť za to, pretože v tom spočíva kvalita ich života. Určite tu budú bývať aj nájomcovia, ktorí sa sem presťahujú za prácou, aj mladé rodiny, ktoré sa tu budú vďaka premysleným peším zónam cítiť bezpečne.

V tejto lokalite doslova vyrastá mnoho rezidenčných projektov. V čom je Metropolis iný? 

Pridaná hodnota Metropolisu je lokalita, architektúra a tiež naše technologické riešenia. Luxus už nie je len o architektúre, polohe a technických parametroch, ale aj o udržateľnosti, ktorá je jasne merateľná. Tento projekt sme už pred rokmi navrhovali štýlom, akým sa stavby navrhujú dnes. Už vtedy sme pozerali do budúcnosti. Toto v iných projektoch, ktoré sa dokončujú, nenájdete. 
Luxus už nie je len o architektúre, polohe a technických parametroch, ale aj o udržateľnosti, ktorá je jasne merateľná.
Sebastien Dejanovski

Ide o technologicky vyspelú stavbu, ktorá ponúka mnoho benefitov. Na čo konkrétne sa môžu obyvatelia Metropolisu tešiť? 

Skôr ako sme dokončili projekt a začali stavbu, rozhodli sme sa, že zvýšime o ďalšiu úroveň technický štandard. Našou filozofiou je poskytnúť klientovi to, za čo si zaplatí, a chceli sme mu ponúknuť skutočne luxusný projekt so všetkými atribútmi. Napríklad vykurovacie a chladiace telesá sú navrhnuté tak, aby neobmedzovali estetické a praktické využitie interiéru. Zároveň je chladenie aj vykurovanie regulované počas roku podľa potrieb rezidenta. Máme smart riešenia s top systémami, ktoré sú extrémne tiché. Tieto technológie sú drahé, ale prinášajú vyšší komfort. Zároveň znižujú náklady, vďaka čomu je jednoduchšie manažovať celú budovu. 

V projektovaní stavby ste mysleli aj na dostatok zelených plôch. Ako vhodne integrovať zeleň do rezidentskej budovy v centre veľkomesta? 

Zeleň prináša pocit luxusu v centre každého svetového veľkomesta. V bratislavskom downtowne je to dobre premyslené. Priestory sú prepojené, ale na našom pozemku bude časť iba pre rezidentov. Nájdu tu nielen zeleň, ale aj umenie, ktoré im prinesie lepší a estetickejší zážitok z bývania.

Čo všetko teda nájdu rezidenti v blízkosti Metropolisu? 

Toto miesto vám umožní využívať všetko, čo Bratislava ponúka. Je tam príroda, obchodné centrum. Všetko na dosah, netreba nikam chodiť autom. Samozrejme, na autá myslíme tiež, budova má aj podzemnú garáž s nabíjačkami pre elektromobily.

S týmto projektom ste získali ocenenie v prestížnej ankete CIJ Awards ako Najlepší rezidenčný projekt vo výstavbe na Slovensku. Čo podľa vás presvedčilo odbornú porotu? 

Pochopila, že projekt nie je o tom, aká je fasáda, ale o všetkých aspektoch, ktoré má, a že Metropolis je moderný projekt v súlade so všetkými trendmi. Má ekonomickú i technickú udržateľnosť a aj obchodne sa nám veľmi darí. Dnes máme už viac ako dve tretiny bytov predané. 

Ako pokračujú práce na projekte? 

Sme radi, že ani kríza spojená s vojnou na Ukrajine neposunula plánované dokončenie stavby, hoci sa nás, samozrejme, dotkla. Máme veľmi dobrého dodávateľa, firmu TAKENAKA, v ktorej sú veľkí profesionáli. Šéf spoločnosti, osemdesiatročný potomok zakladateľov, sa dokonca prišiel na stavbu pozrieť osobne, pretože projekt so všetkými týmito atribútmi je unikátom na celom svete.

Aké sú vaše ďalšie plány v rámci developingu v Bratislave? 

V súčasnosti máme asi tisíc bytov v rôznej fáze rozostavanosti a hľadáme ďalšie príležitosti v Bratislave aj v Prahe. Novinkou je náš rezidenčný fond, v ktorom si ľudia môžu kúpiť investičné akcie. Rezidenčný trh má veľký potenciál zhodnotenia a toto je jeden zo smerov, kde chceme investovať.