22. február 2022

Počet prenajatých nehnuteľností stúpol, záujem bol o menšie byty. Dopyt po prenájmoch neutíchne ani v tomto roku

Autor HERRYS
Počet prenajatých nehnuteľností stúpol, záujem bol o menšie byty. Dopyt po prenájmoch neutíchne ani v tomto roku

Počet realizovaných transakcií na prenájom v Bratislave sprostredkovaných realitnou kanceláriou HERRYS stúpol v minulom roku o 10 %. Svedčí to o neutíchajúcom dopyte po prenájmoch v hlavnom meste, najmä dvojizbových bytov, no narástol aj záujem o garsónky. Najčastejšie sa prenajímalo v okrese Bratislava I. Podľa zástupcov z RK HERRYS bude trend pokračovať aj v tomto roku.

 

Dopyt po prenájmoch v hlavnom meste neutíchol ani v minulom roku. Počet prenajatých nehnuteľností stúpol o takmer 10 %, čo vyplýva z uzavretých transakcií RK HERRYS, ktorých bolo za minulý rok celkovo 433. Najväčší záujem o prenájmy je dlhodobo v okrese Bratislava I., o pár percent vzrástol záujem o byty v Bratislava IV. Zaujímavosťou je aj výrazne vyšší podiel bytov v novostavbách do 5 rokov, ktorý v minulom roku predstavoval 38 % z realizovaných prenájmov, teda o 10 % viac ako rok predtým. Cena nájmu bola v minulom roku stabilná a poklesy v RH HERRYS neevidovali.

 

„Z pohľadu počtu transakcii sa trh s prenájmami rozbehol, ceny sú pomerne stabilné a dá sa predpokladať, že tento trend bude v 2022 pokračovať. Prepad cien nájmu nepredpokladáme, čo je samozrejme dobrá správa pre prenajímateľov. Na trhu aktuálne sledujeme zvýšený dopyt po nájme zo strany záujemcov prichádzajúcich do Bratislavy z iných časti SR ako aj so zahraničnou klientelou pracujúcou pre nadnárodné spoločnosti. Práve tento dopyt počas posledných 2 rokov vo väčšej miere absentoval,“ konštatuje Martin Marsina z RK HERRYS.

 

V roku 2021 prevažovali medzi prenajatými nehnuteľnosťami dvojizbové byty, ktoré predstavovali 47,8 %, teda takmer polovicu. Za nimi nasledujú trojizbové byty, ktoré predstavovali 22,8 % percenta. Medziročne stúpol podiel prenajatých garsónok a jedno-izbových bytov o 3 %. Len malé percento z celkových prenájmov tvorili štyri a viac izbové byty, či rodinné domy. Vekový priemer nájomcu je už druhý rok na rovnakej hodnote, a to 33 rokov, pričom priemerný vek prenajímateľa je 46 rokov.

Stále platí, že kúpiť byt ako investíciu je výhodné a tým sa riadi aj realitný trh. Trh je dynamický, rýchlo sa vyvíja a predpokladáme, že dopyt bude ešte stúpať. Či už niekto siahne po byte s nižším počtom izieb, kde bude nižšia koncová cena, alebo niekto siahne po väčšom byte, rozhodne sa nemusí obávať o návratnosť investície,“ dodal Martin Marsina.

 

Prenajímatelia sa častejšie obracali na služby realitnej kancelárie

Medziročne stúpol počet prenájmov realizovaných formou služby rent manažmentu, ktorú poskytuje RK HERRYS o 36 %. Znamená to, čoraz viac ľudí vidí pridanú hodnotu v exkluzívnom sprostredkovaní a zastrešení prenájmu svojej investičnej nehnuteľnosti. RK HERRYS proces prenajímania nehnuteľnosti výrazne zjednodušuje a zefektívňuje práve službou rent manažment, vďaka čomu svojim klientom prináša väčší zisk a zároveň šetrí čas. Pokiaľ chce mať majiteľ stále príjmy z prenájmu, vyžaduje si to vysokú mieru zaangažovanosti. Pri službe rent manažmentu táto starosť odpadá a o neustálu obsadenosť nehnuteľnosti sa stará realitná kancelária.