10. november 2021

Najväčší záujem o prenájom bytov v Q3 je v Starom meste

Autor HERRYS
Najväčší záujem o prenájom bytov v Q3 je v Starom meste

Napriek neštandardnej situácii spôsobenej pandémiou prenajala realitná kancelária Herrys v tomto roku najviac bytov za prvé tri kvartály v histórii fungovania. Aj keď ceny nehnuteľností stále rastú, medzi-kvartálny nárast cien nájmov je minimálny a momentálne stagnujú. Dáta vyplývajú z uzavretých nájomných zmlúv Herrys a ich transakcií.

Zatiaľ čo minulý rok sa šplhala priemerná výška nájmu na 700 eur bez energií, v posledných mesiacoch cena stagnuje na výške okolo 610 eur bez energií. Zároveň eviduje realitná kancelária Herrys rekordných 341 uzavretých prenájmov, čo je najviac za tri kvartály v histórii ich fungovania. Svedčí to o neutíchajúcom záujme o prenájmy.

Dalo by sa povedať, že v tomto roku sa dopyt po prenájmoch rozložil a veľa sa prenajímalo aj v druhom, aj v treťom kvartáli. Je to rozdiel oproti minulému roku kedy bol práve tretí kvartál veľmi intenzívny, pretože sa dopyt kvôli prvej vlne epidémie presunul na obdobie letných mesiacov. Svedčí o tom aj fakt, že sme v treťom kvartáli 2021 zaznamenali pokles o 21,6 % z pohľadu počtu prenájmov oproti minulému roku. Na druhej strane počet transakcii za prvé 3 kvartály 2021 je o 11 % vyšší ako  za rovnaké obdobie roku 2020 . V rámci štvrtého kvartálu očakávame o niečo vyššie čísla realizovaných transakcií oproti minulému roku nakoľko je predpoklad lepšej epidemiologickej situácia a vyššej migrácie ľudí ako v minulom roku počas tohto obdobia. Neskorá jeseň je však vždy z pohľadu hľadania nájomcov slabšia a predpokladáme že tomu nebude inak ani v tomto roku.,hovorí Martin Marsina z realitnej kancelárie Herrys. Zatiaľ čo po prvom kvartáli 2021 stúpol počet prenájmov o 13 %, medzi druhým a tretím kvartálom bol nárast minimálny.

V Bratislave stále prevláda záujem o nájmy v Starom Meste, kde sa prenajalo v treťom kvartály 2021 až 39 % z objemu prenájmov realitnej kancelárie Herrys. Vysokú popularitu si dlhodobo udržiava aj Bratislava II., kde sa najmä v časti Ružinov prenajalo až 25 % bytov, v Bratislave III. to bolo 19,5 %. Nájomcovia najčastejšie vyhľadávajú dvojizbové byty, tie tvorili 53 % z rentovaných bytov, trojizbových bytov sa prenajalo 26 % a jednoizbových 17 %.  Priemerná výmera prenajatých bytov je 59,5m2. Z dát ďalej vyplýva, že priemerný vek nájomcu je 32 rokov, pri prenajímateľoch je priemerný vek 45,5 rokov.