20. apríl 2022

Byty v Bratislave sa predávajú rýchlejšie, než pribúdajú do ponuky

Autor HERRYS
Byty v Bratislave sa predávajú rýchlejšie, než pribúdajú do ponuky

Dlhodobo klesajúca ponuka nestíha uspokojovať dopyt po rezidenčných nehnuteľnostiach aj napriek stále rastúcim cenám. Z dát RK HERRYS vyplýva, že sa predalo o tretinu viac bytov ako do ponuky pribudlo a v porovnaní s prvým kvartálom 2021 sa ponuka znížila na polovicu. Aj keď rast cien motivuje kupujúcich kúpiť nehnuteľnosti „tu a teraz“, na trhu bolo badateľné váhanie kupujúcich v prvých týždňoch po vypuknutí vojny na Ukrajine. Aktuálne sa priemerná cena v Bratislave pohybuje na úrovni 3 699 EUR/m2.

Prvý kvartál 2022 so sebou priniesol viaceré okolnosti, ktoré ovplyvnili nálady na realitnom trhu. Pretrvávajúca pandémia a vojna na Ukrajine so sebou priniesli váhanie kupujúcich, no už po pár týždňoch sa situácia dostala do stavu pred krízou, ukazujú dáta RK HERRYS vychádzajúce z reálnych transakcií. Ceny nehnuteľností stále stúpajú, priemerná cena v Bratislave bola 3 699 EUR/m2 a odrazil sa na nej aj dopredaj drahších bytov. Za prvé tri mesiace sa predalo o  tretinu viac bytov, ako do ponuky pribudlo.

„Nízka ponuka bytov je jedným z hlavných dôvodov pre rast cien. V kombinácii s infláciou motivuje ku kúpe bytu čo najskôr, pretože sa ceny zvyšujú na mesačnej báze. Národná banka Slovenska síce hovorí o najväčšom množstve rozostavaných projektoch za posledné roky, je však potrebné dodať, že väčšina bytov v týchto projektoch je už teraz zazmluvnená budúcimi kupujúcimi a stále sa predáva viac bytov ako do ponuky pribúda. ,“ povedal Filip Žoldák z RK HERRYS.

Ponuka klesá dlhodobo, len v porovnaní s prvým kvartálom 2021 sa znížila o polovicu, pričom za prvé tri mesiace 2022 pribudlo do ponuky 487 bytov. Nízka ponuka je spôsobená aj tým, že viacerí developeri pozastavili predaj v jednotlivých projektoch, keďže majú predané dostatočné množstvo bytov. Aj preto nie je možné očakávať pokles cien bytov v novostavbách, pretože v kombinácii s nejasným vývojom cien stavebných materiálov nie sú developeri pod tlakom dopredať byty čo najrýchlejšie. Vypredanosť v projektoch sa podľa aktuálnych dát pohybuje na úrovni až 75% a v priemere sa predajú necelé 3 byty za mesiac v jednom projekte.

Rýchlosť predaja stále prevyšuje nad tempom rastu ponuky

Za prvý kvartál 2022 sa predalo celkovo 650 bytov. Najviac ich bolo v stále populárnom okrese Bratislava II. Predaj bytov síce medziročne klesol o 14%, ale v reálnych číslach je vyšší ako počet bytov, ktoré do ponuky pribudli, a to o 34%. Predalo sa teda viac bytov, ako na trh pribudlo. Aktuálne pritom evidujú v RK HERRYS 1 337 voľných bytov v 66 projektoch, z čoho len 36 bytov je v už dokončených projektoch. Najviac voľných bytov sa nachádza v kategóriách 2kk, ktoré predstavujú 42% z celkovej ponuky, a 3kk, tie predstavujú 29% aktuálnej ponuky na trhu.

 

Tempo, akým v minulom kvartáli rástli ceny sa zrýchlilo o 2,3% a medziročný nárast dosiahol 14,6%. Pozitívny trend vidia analytici z RK HERRYS aj v tom, že dokončené byty v postavených projektoch sa predávajú v jednotkovej cene na m2 drahšie ako rozostavané, rozdiel v priemere predstavuje 6,5% z ceny. Dôvod pre tento pozitívny trend vidia najmä v tom, že dokončený byt dostupný okamžite by mal byť prirodzene drahší ako rozostavaný byt.

Ceny porastú, s kúpou netreba váhať

V danej situácii sa veľmi ťažko predpokladá ďalší vývoj realitného trhu, vzhľadom na veľké množstvo premenných. Faktom zostáva, že ponuka bude klesať aj naďalej, najmä pre slabú prípravu nových developerských projektov spôsobenú neprimerane dlhými povoľovacími procesmi na úradoch. Ceny nehnuteľností však klesať nebudú, práve naopak sa dá očakávať ich ďalší nárast.

„Rozumieme tomu, že ľudia pri rastúcej cene nehnuteľnosti s kúpou váhajú, avšak zatiaľ nevidíme dôvody, kvôli ktorým by sa rast cien mohol zastaviť,“ dodal Filip Žoldák z RK HERRYS. Vplyv na vývoj budú mať aj banky, ktoré úroky už zvýšili alebo ich zvyšovanie avizovali, kvôli čomu odborníci neodporúčajú s kúpou bytu čakať. Čim viac totiž ľudia odkladajú kúpu, tým viac budú ceny bytov rásť. Esá v rukách majú predávajúci, ktorí nie sú v situácii, kedy by boli nútení urgentne predávať byty v projektoch. Vzhľadom na rastúce vstupné náklady na výstavbu sa dá predpokladať, že mnohé projekty sa predajú až po ich dokončení.

Z dôvodu rastúcich cien sa médiá čoraz častejšie vracajú k otázke realitnej bubliny a jej možného prasknutia. Odborníci z RK HERRYS však konštatujú, že rast cien dobieha rast nákladov a vysoký dopyt, pretože iné konzervatívne investičné aktíva ani zďaleka nedosahujú takú výnosnosť, a teda investícia vo forme kúpy nehnuteľnosti zostáva aj naďalej najlepšou voľbou.  
 

Nenašli ste informácie, ktoré ste hľadali? Kontaktujte nás emailom alebo telefonicky.