19. február 2024

Dopyt po nehnuteľnostiach opäť stúpa, kupujúci sú pripravenejší uzavrieť transakciu

Autor Herrys
Dopyt po nehnuteľnostiach opäť stúpa, kupujúci sú pripravenejší uzavrieť transakciu

Dopyty po kúpe nehnuteľnosti v Bratislave stúpli v januári o 30%. Hoci ponuka mierne poklesla, kupujúcich je na trhu viac. Najviac ožil sekundárny trh, kde rastie dopyt po domoch a lacnejšom a strednom segmente bytov. Podobný rast dopytu a cien ako v rokoch 2017 až 2021 by na trhu s novostavbami mohla Bratislava zažiť o 4 až 6 rokov. Turbulentné obdobie na trhu zmenilo aj prístup kupujúcich – tzv. realitných turistov je oveľa menej.

Trh s nehnuteľnosťami sa rozhýbal. Kupujúci, ktorí pociťovali potrebu zabezpečiť si nehnuteľnosť pre vlastnú potrebu a toto rozhodnutie kvôli poklesu cien nerealizovali a vyčkávali na cenové dno, sú späť. V realitnej kancelárii Herrys zaznamenali v januári 2024 nárast dopytu o 30 % v porovnaní s posledným štvrťrokom uplynulého roka. Hoci ponuka sa nezväčšila a dokonca mierne poklesla, kupujúcich je na trhu viac. Výsledkom je, že sa začali predávať aj nehnuteľnosti, ktoré boli v roku 2023 kupujúcimi vnímané ako neatraktívne. Najviac ožil sekundárny trh, kde rastie dopyt po domoch a lacnejšom a strednom segmente bytov v cenovej kategórii od 150 000 – 350 000 Eur. Záujem o kúpu prejavujú najmä ľudia vo veku 35 – 55 rokov, ktorí riešia vlastné bývanie.

V Herryse realizovali v januári aj vyšší počet transakcií až o štvrtinu v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. Z pohľadu nových rezervácií išlo dokonca o najsilnejší mesiac od decembra 2021

„V januári sme realizovali nadštandardne vysoký počet transakcií. Napomohol tomu sentiment, že ceny nehnuteľností sú na minime a dostavil sa aj efekt tzv. odloženého dopytu. Títo klienti sa teraz vo väčšej miere vracajú a realizujú svoju odloženú potrebu. Vidíme to aj na značnom náraste dopytov a na tom, že opäť sa rozhýbali aj klienti, ktorí chcú riešiť svoje bývanie prostredníctvom hypotéky,“ hovorí Martin Marsina, partner v realitnej kancelárii Herrys.

Komplikované obdobie na realitnom trhu sa podpísalo aj na zmene správania kupujúcich, ktorí sú informovanejší a majú väčší prehľad aj o možnostiach svojho financovania.

„Pozorujeme, že klienti sú oveľa lepšie pripravení, keď nás oslovia. Ešte pred pandemickým obdobím v čase hypotékárneho boomu sa nám bežne stávalo, že klient prišiel na obhliadku bez toho, aby tušil, či ho banka vôbec prefinancuje. Dnes má väčšina klientov už preverenú bonitu a rámcovo vedia, do akej výšky sú financovateľní. Na obhliadku tak prichádzajú vo chvíli, keď sú pripravení realizovať kúpu. Realitných turistov stretávame čoraz menej,“ približuje Martin Marsina.

Situácia na trhu s novostavbami bola v minulom roku poznačená najnižším dopytom od roku 2008, čo spôsobilo aj odloženie alebo zmrazenie niekoľkých projektov. Ceny bytov aj preto neklesali, naopak v priemere vykázali medziročný rast. Rok 2023 tak možno s istotou označiť ako rok odloženej spotreby.

Rok 2024 možno považovať za rok príležitostí. Ceny na sekundárnom trhu sú podľa odborníkov na dne, úrokové sadzby poskytované bankami na vrchole a jestvuje predpoklad na rast reálnych miezd. 

„Investori špekulujúci na rast cien už veria projektom s dokončením po roku 2027. Ak sa cyklus realitného trhu zopakuje bez väčších externých vplyvov, tak podobný rast dopytu a cien ako v rokoch 2017 až 2021, by mohla Bratislava zažiť o 4 až 6 rokov. Preto je rok 2024 ideálnym časom pre kúpu nielen nového bytu, ale aj pozemkov, a začatie prípravy nových projektov,“ konštatuje Martin Marsina. Rok 2024 sa bude preto niesť najmä v duchu dopredaja v tomto roku dokončených projektov. Ponuka v nich môže dosiahnuť aj 1000 dokončených nepredaných bytov.