9. júl 2021

Filip Žoldák: Trh s bytmi hľadá strop

Autor Pravda
Filip Žoldák: Trh s bytmi hľadá strop

O súčasnej situácii na realitnom trhu, cenách bytov a ďalšom vývoji hovoríme s Filipom Žoldákom, z realitnej kancelárie HERRYS.

Aká je situácia na realitnom trhu po druhej vlne pandémie, poznačila koronakríza predaj nehnuteľností?

Určite áno, predáva sa viac a byty zdraželi. Od začiatku tohto roka evidujeme v priemere 7-percentný nárast cien, v niektorých mestských častiach Bratislavy aj viac ako 10 percent.

Predávajú sa lepšie staršie byty alebo novostavby?

Záujemcovia prirodzene preferujú novostavby. Pri súčasných predajných cenách je to spôsobené pravdepodobne tým, že ponúkajú vyšší štandard a kvalitu, čo sa za príplatok na cene klientom oplatí. Na sekundárnom trhu, čiže trhu starších bytov, zaznamenávame väčšie medzimesačné zmeny v počte predaných bytov ako v prípade novostavieb, kde sú počty predaných bytov relatívne stabilné. Bohužiaľ, v Bratislave je novostavieb málo a mnohí záujemcovia si nemajú z čoho vyberať. To podporuje rast cien

Kde je najväčší záujem o kúpu bytov, predávajú sa dobre len v Bratislave a okolí?

My realizujeme predaj v Bratislave a v Prahe, na Slovensku môžeme popísať situáciu len z referencií kolegov z iných miest. Podľa nich rastú ceny všade a dokonca rýchlejšie ako v hlavnom meste.

To naznačuje, že dopyt je rovnaký, alebo aj vyšší v iných mestách ako v Bratislave. Kto najviac kupuje nehnuteľnosti?

Pred pandémiou sa situácia zmenila pre nárast cien ako z hľadiska vekovej skladby kupujúcich, tak aj ich preferencií. Kupujúci „zostarli“, ich priemerný vek sa zvýšil z 30 na 35 – 40 rokov. Pri kúpe nového bytu sa záujem posunul k menším kategóriám, od 2-izbových k 1 a pol izbovým a od 4-izbových, ktorých bolo málo, k 3-izbovým. S príchodom pandémie sa znovu zvýšil počet investorov do bývania, ktorí kupujú pre udržanie hodnoty peňazí a rast ceny nehnuteľností. Kupujúci očakávajú pri zvýšenej cene aj zvýšený štandard, kvalitnú architektúru a udržateľnosť.

Čo čaká realitný trh v najbližších mesiacoch, aký vývoj cenových ponúk možno očakávať? Zlacnejú niektoré nehnuteľnosti, prípadne pôjdu ešte ceny hore?

Byty v Bratislave zdraželi od začiatku roka v desiatkach tisícov eur. Napríklad cena 3-izbového bytu v prvom okrese vzrástla v priebehu šiestich mesiacov v priemere o 90-tisíc eur, v treťom bratislavskom okrese o 50-tisíc eur. Aktuálne vnímame, že trh hľadá strop a môže narážať pri predajoch na schopnosť financovať kúpu nehnuteľností. Kým ale budú banky akceptovať predajné ceny, bude dopyt pretrvávať.

Kde sa teraz chystajú najväčšie developerské projekty?

V Bratislave a v okolí, podporené najmä zlepšujúcou sa infraštruktúrou a rastúcimi cenami. Brzdí ich ale stavebný trh, územný plán a obstarávanie povolení.

Autor: jk, Pravda 

Zdroj: Pravda