13. august 2021

Druhý kvartál priniesol najviac predaných bytov v novostavbách od roku 2019. Nedostatočná ponuka nových bytov spôsobuje zdražovanie aj na sekundárnom trhu

Autor HERRYS
Druhý kvartál priniesol najviac predaných bytov v novostavbách od roku 2019. Nedostatočná ponuka nových bytov spôsobuje zdražovanie aj na sekundárnom trhu

Počet predaných bytov v novostavbách v Bratislave a okolí sa medziročne zdvojnásobil a ponuka naopak opätovne klesla aj v medziročnom aj kvartálnom porovnaní. To isté platí aj pre sekundárny trh, kde ponuka je menšia o cca 20 % a ponukové ceny medziročne vzrástli o takmer 15 %. Trh je definitívne trhom predávajúceho a nič nenasvedčuje tomu, že sa to v blízkej dobe zmení. Vyplýva to z údajov realitnej kancelárie Herrys.

Na bratislavskom trhu novostavieb sa predá viac bytov ako pribudne do ponuky

Stav ponuky voľných bytov v novostavbách v hlavnom meste na konci druhého kvartálu bol 2084 bytov. Ponuka naďalej klesá vo všetkých mestských častiach, pričom najlepšia je aktuálne stále v Starom Meste a širšom centre. Všetky sú však na začiatku výstavby alebo dokonca ešte pred jej začatím, napriek tomu evidujú predaných viac ako 40 % bytov.

Dlhodobo najnižšiu ponuku nových bytov vykazujú okresy BA III. a BA IV. Počet dokončených bytov v novostavbách nepredstavuje ani 2 % celkovej ponuky. Ponuka nových bytov sa rozšírila o päť nových projektov alebo nové etapy už existujúcich projektov. Trend vývoja celkovej ponuky je klesajúci. Znamená to, že na trhu sa predá viac bytov ako do ponuky pribudne.

Druhý kvartál priniesol najviac predaných bytov od roku 2019

Podľa údajov kancelárie Herrys sa celkovo v druhom kvartáli 2021 v Bratislave predalo 1026 bytov v nových projektoch. Historicky viac ako 1000 predaných bytov v nových projektoch bolo zaznamenaných naposledy v rokoch 2018 a 2019, kedy bol nárast predaných bytov spojený s nárastom novej ponuky.

Najviac nových bytov sa predalo v okrese BA II. Predaj viac ako 300 bytov zaznamenalo spolu 21 projektov, v priemere predávali tempom cca päť bytov mesačne na projekt. Najúspešnejšie projekty predali viac ako 40 bytov za kvartál. Išlo o projekty, ktoré v Q2 spustili predaj alebo mali cenovku pod 3000 eur/m2 bez DPH. V medziročnom porovnaní sa predalo takmer 100 % viac bytov a oproti Q1 2021 sa predalo o 30 % viac bytov.  Aktuálne ponuka v novostavbách zaznamenala pokles a je možné predpokladať, že zvýšené predaje sú podporené najmä obavami z rastúcej ceny, povedal Filip Žoldák, RK Herrys

Vývoj predaja v Q2 na sekundárnom trhu

Priemerná cena predajnej nehnuteľnosti v RK HERRYS na sekundárnom trhu sa v Q2 zvýšila na 236 000 eur (oproti 208 000 eur v Q1). V 31 % prípadoch predaja išlo o nehnuteľnosti staré do päť rokov. Priemerný vek predávajúceho bol 46 a kupujúceho 38 rokov. Pri financovaní kúpy naďalej zohrávali kľúčovú úlohu banky, pričom z celkového počtu realizovaných transakcií na sekundárnom trhu bolo 57 % financovaných prostredníctvom hypotekárneho úveru. Na kúpu zvyšných použili záujemcovia vlastné zdroje. Zo štatistík spoločnosti vyplýva, že pri hypotekárnych klientoch banky poskytli financovanie v priemere 71 % z hodnoty  kupovanej nehnuteľnosti.


Najviac predajov na sekundárnom trhu zaznamenala RK Herrys v lokalitách BA I. a BA IV. Najžiadanejšie boli 2-izbové byty – 41 %, potom jednoizbové 27 %  a 3-izbové - 32 %. Podľa interných údajov Herrys kupovala väčšina klientov v Q2 nehnuteľnosti na sekundárnom trhu na vlastné bývanie a to 58 % a 42 % klientov kupovalo na investíciu.

Trh prenájmov má dôvod na výraznejší optimizmus

V druhom kvartáli 2021 v RK Herrys uzavreli o 30 % nájomných zmlúv viac ako sa podarilo uzatvoriť v rovnakom období minulého roka. Prenájom domov zaznamenal nižší záujem oproti predošlým kvartálom. Z pohľadu ceny evidovali v RK Herrys malý nárast oproti Q1, a to o necelé 3 % (cena prenájmu v Q2 bola 630 eur bez energií,  v Q1 to bolo 615 eur.

Z lokalít sa prenájmu darilo najlepšie v obvodoch BA I. - 33 % , BA.II – 31 % a BA.III – 24 %. Z hľadiska dispozícií najžiadanejšími bytmi na prenájom boli 2-izbové, až 50 %, ďalej nasledovali s odstupom 3-izbové – 20 % a 1-izbové – 16%. Priemerná výmera prenajatého bytu bola 61 m2. Až 44 % z prenajatých bytov sa nachádza v novostavbách mladších ako päť rokov. Priemerný vek nájomcu bol 33 rokov a prenajímateľa 46 rokov (čo je podobné ako pri predchádzajúcich kvartáloch).

Na otázku, aký ďalší vývoj na realitnom trhu je možné očakávať, odpovedal Filip Žoldák z RK Herrys: „Teoreticky, z čisto matematického hľadiska, ak bude zotrvávať tento trend predaja, byty v Bratislave by mohli byť do konca roka vypredané. Obrat by mohol nastať, ak by došlo k zmene na úrovni územného plánu a stavebného zákona. Aj pri rastúcich cenách, pokiaľ sa nezmení prístup bánk k financovaniu bývania, bude dopyt pretrvávať na súčasnej úrovni. Zdržanlivosť v rozširovaní novej ponuky môže byť následkom nárazovo zvýšených nákladov. Úroveň cien tak bude výsledkom dopytu v projektoch, ktoré prinesú na trh najväčšiu porciu bytov.“