6. apríl 2022

Rezort Elements postavia v Tatrách na ekologických princípoch. Cieľom je zdravý vzťah človeka a prírody

Autor HERRYS
Rezort Elements postavia v Tatrách na ekologických princípoch. Cieľom je zdravý vzťah človeka a prírody

Filozofiou horského „green“ rezortu Elements v Tatranskej Lomnici je umožniť ľuďom bezprostredný kontakt s prírodou pri jej maximálnom rešpektovaní a s využitím inovatívnych materiálov. Projekt vzniká na mieste, ktoré už bolo v minulosti zastavané. Nový koncept Elements túto vzácnu časť Tatier zrevitalizuje a prinavráti do nej život a tiež prinesie dlhodobú starostlivosť o prírodu. Vytvorí tak možnosti pre príjemné bývanie a relax v srdci hôr spôsobom, ktorý je udržateľný a harmonický s prírodou.

 

Výnimočná lokalita si vyžaduje unikátne ekologické riešenia

Unikátna pozícia areálu priamo v centre Tatranskej Lomnice, 100 m od lanovky na Skalnaté pleso a Lomnický štít, robí projekt mimoriadne atraktívnym. Ide o hodnotný pozemok na hranici TANAP-u, ktorý z oboch strán obteká potok a z jednej strany je otvorený do divokej tatranskej prírody. Rezort Elements sa stane východiskom pre športy a najkrajšie výpravy do hôr. Ich vzácne prostredie si vyžaduje úctu a citlivý prístup pri začleňovaní projektu do prostredia. Preto tvorcovia projektu kladú vysoký dôraz na ekológiu, zníženie uhlíkovej stopy v dlhodobom časovom horizonte, ako aj na šetrný prístup k životnému prostrediu. V rezorte sú plánované viaceré unikátne ekologické riešenia a udržateľné princípy:

 

  • Bioklimatická architektúra s využitím trvácnych materiálov - umožňujú minimálne straty tepla.
  • Prírodné materiály z lokálnych zdrojov - drevo použité v interiéri aj exteriéri pochádza z miestnych lesov.
  • Okná so sklami Ornilux s UV sieťou od nemeckého výrobcu Arnoldglas na ochranu vtáctva.
  • Využitie energie z obnoviteľných zdrojov.
  • Využitie výhradne ekologicky šetrných upratovacích prostriedkov a čistiacich prostriedkov.
  • Stropné chladenie vo vybraných jednotkách, ktoré budú exponované svetlom.
  • Umiestnenie nabíjacích staníc pre elektromobily v podzemných parkovacích priestoroch.

 

Bioklimatická architektúra v rezorte Elements

Bioklimatický typ architektúry je jedným z dôkazov toho, že projektu nejde len o trendovú prezentáciu, ale prináša skutočne premyslený ekologický systém fungovania. Bioklimatická architektúra využíva inteligentné izolačné materiály, ktoré eliminujú zmeny tepla alebo chladu v interiéroch a majú aj akustickú funkciu.  Vo vnútri domov bude celoročne príjemná teplota a tepelné pohodlie, nezávisle na ročnom období. Zároveň bude v miestnostiach zdravý vzduch. Moderné izolačné materiály sú odolné a majú vyššiu životnosť. Umožňujú vysoké úspory na spotrebe energie a šetria náklady spojené so zavádzaním nákladných systémov vykurovania a chladenia. Nedochádza k znečisteniu okolia a znižuje sa dopad na životné prostredie.

Bioklimatické stavby majú moderné, energeticky efektívne a ekologické systémy mechanického vetrania. Ide o tzv. skrížené vetranie, ktoré vzniká prirodzeným prúdením vzduchu, a ktoré zlepšuje klimatické podmienky v budove.

 

Okná šetrné k vtáctvu

Jedným z najväčších prínosov projektu pre prírodu je použitie unikátnych okien, ktoré sú bezpečné pre vtáctvo. Developer tu siahol po nákladnejšej variante s cieľom eliminovať nehody, pri ktorých dochádza k úhynu vtáctva po nárazoch do skla. Špeciálne sklá obsahujú mikročiastočky pripomínajúce pavučinky, ktoré sú pre ľudí bežne nepozorovateľné, no spevavce ich vďaka svojmu infračervenému vnímaniu vidia aj z väčšej vzdialenosti. Technológia Ornilux takto zabraňuje nárazom vtáctva do sklenených výplní. Budú to prvé okná s touto technológiou vo Vysokých Tatrách.

„Chceli sme vybudovať projekt, ktorého prevádzka a život budú realizované v harmónii s tatranskou prírody. Preto sme si dali záležať, aby sme priniesli tie najmodernejšie a najšetrnejšie riešenia,“ povedal Kamil Vacek, developer projektu Elements.

 

Prírodou inšpirovaný koncept a dizajn


Celý rezort tvorí celkovo 5 objektov. Ich názvy vychádzajú z elementov Feng Shui – Drevo, Zem, Kov, Voda a Oheň a odrážajú sa aj v charaktere a dizajne projektu. Vďaka stavebným prvkom a prírodným materiálom pôsobia budovy v prostredí ako prirodzené druhy. Sú nerušivo začlenené do krajiny a vytvárajú s ňou súlad. Dominantnými materiálmi sú tu drevo a kov. Drevo je zastúpené červeným smrekom v interiéroch a čiastočne aj v exteriéri. Nábytok bude vyrobený z nadštandardných prírodných materiálov, väčšinou z dubového dreva, ktoré bude v najväčšej miere lokálneho pôvodu.

Na útulnú atmosféru v interiéroch bude nadväzovať oheň v kozuboch. Spojenie so zemou symbolizuje maximálne možné zachovanie pôvodného charakteru krajiny pri výstavbe (napríklad vybudovanie parkovacích priestorov pod zemou).

„Pre projekt Elements sme navrhli nadčasový dizajn, ktorý nevyjde z módy ani o 10 a viac rokov. Zámerom bolo vytvoriť hotel priateľský nielen k rodinám, ale aj k prírode. Preto sme sa usilovali o citlivé začlenenie objektu do prostredia, najmä využitím prírodných, ale aj inovatívnych materiálov vo verejných aj súkromných priestoroch. Inšpirovali sme sa elementami Feng Shui, ktoré sa odrážajú v celkovej vízii rezortu,“ povedal architekt projektu Alex Nerovnaya z ruského architektonického ateliéru Alex_Nerovnya.


Tvorcovia projektu


Projekt pripravuje developer Hotel Elements Properties s.r.o. citlivo už viac ako deväť rokov v úzkej spolupráci s miestnymi obyvateľmi a v súlade s konceptom rozvoja Tatranskej Lomnice. Za projektom stoja mnohoročné skúsenosti domácich a vysoká znalosť lokality so zvýšenou ochranou životného prostredia. Architektonický návrh projektu pripravil ruský ateliér Alex_Nerovnya, ktorý má bohaté know-how s navrhovaním svetových eko-hotelov a stavieb v horskom prostredí. Autori sa zamerali na prepojenie komfortu rezortu a blízkosti divočiny, ktorá je doslova za dverami rezortu Elements.