16. november 2023

Brno láka Slovákov na kúpu investičnej nehnuteľnosti

Autor HERRYS
Brno láka Slovákov na kúpu investičnej nehnuteľnosti

Český trh s nehnuteľnosťami ožil rýchlejšie ako slovenský. Kým na Slovensku sa investičný kupujúci z trhu takmer vytratil, nehnuteľnosti práve v susednej Českej republike a najmä v Brne, ktoré je na skok od Bratislavy, si nachádzajú stále viac kupujúcich aj medzi Slovákmi .

 Český trh s nehnuteľnosťami má veľa spoločného so slovenským. No zatiaľ čo trh s nehnuteľnosťami na Slovensku sa po náraste hypotekárnych úrokov spamätáva iba pomaly a ceny viac menej stagnujú, český trh zažíva nárast v dopyte po zásahu Českej národnej banky.

 „V lete došlo v Čechách k zásadnej zmene, ktorá výrazne podporila oživenie trhu s nehnuteľnosťami. Česká národná banky upustila od limitu DSTI (pomer všetkých splátok voči čistému príjmu), ktorý najviac vplýva na schopnosť človeka získať hypotéku vo výške, ktorú by potreboval. Uvoľnením tohto opatrenia došlo k väčšej dostupnosti hypotekárnych úverov pre ľudí, vďaka čomu zmizla neistota a trh sa opäť naplno rozbehol. Som presvedčený, že takéto opatrenie by značne pomohlo aj nášmu trhu a kupujúcim,“ vysvetľuje Martin Bečár, partner v RK Herrys.

 

Nielen pre bežných kupujúcich je tak český trh oveľa atraktívnejší ako v minulosti, ale vďaka minimálnej jazykovej bariére a blízkosti sa tu rozhliadajú aj slovenskí investiční kupujúci. V minulosti pritom nehnuteľnosti u našich západných susedov ani nefigurovali v ponuke slovenských realitných kancelárií. RK Herrys to teraz mení a do svojej ponuky zaradila lukratívne rezidenčné projekty v Brne, v spolupráci s lokálnymi developermi. Z hľadiska lokality, ktorá je k nám pre investovanie v zahraničí najbližšie, sa Slováci najviac zaujímajú práve o Brno.

„Či už kupujúci hľadajú nevšedné, zaujímavé projekty blízko Bratislavy čisto investične alebo chcú takto vypomôcť svojim deťom, ktoré tu študujú, Brno skutočne má čo ponúknuť.  Aj vďaka veľkému záujmu zo strany Slovákov sme sa rozhodli zabezpečovať servis pre kupujúcich zo Slovenska vo vybraných developerských projektoch. Zameriavajú sa na moderné,  komfortné a udržateľné bývanie s potenciálnym zaujímavým výnosom z prenájmu,“ približuje Filip Žoldák, partner v RK Herrys. 

V ponuke RK Herrys si môžete vybrať hneď 4 rezidenčné projekty priamo v Brne. Spoločný znak týchto projektov je moderné, elegantné bývanie na prestížnej adrese, ktoré stelesňuje inovácie s rešpektom k historickému okoliu či prírode. Architektonicky pracuje ich developer s odkazom prvorepublikovej tradície až po súčasné trendy.

„Pre záujemcov o investičné nehnuteľnosti v Českej republike ponúkame nielen možnosť kúpy bytu v Brne, ale aj v rekreačných projektoch v lokalitách, ktoré sa tešia záujmu rekreantov alebo investorov. Takéto nehnuteľnosti, ktorých spoločným prvkom je najmä kvalitná architektúra, možno nechať spravovať operátorovi, ktorý zabezpečí vyťaženosť aj propagáciu. Výnos sa pritom môže pohybovať medzi 8 až 12%, podľa informácií operátora. Kúpa apartmánu v takomto projekte poskytuje zaujímavú možnosť investície s vysokým zhodnotením,” informuje Žoldák.  

Viac informácií o projektoch nájdete TU