30. marec 2022

Unikátne okná v rezorte Elements chránia vtáctvo a zároveň umožnia nádherné výhľady

Autor HERRYS
Unikátne okná v rezorte Elements chránia vtáctvo a zároveň umožnia nádherné výhľady

Úchvatný pohľad na majestátne vrcholy  hôr z rezidencie  či hotelovej reštaurácie cez veľké okná patrí k jedným z najväčších vizuálnych zážitkov, ktoré horské rezorty poskytujú svojim návštevníkom. Sklo je v architektúre trendovým prvkom, ale pre vtáky je často nebezpečné. Projekt Elements, ktorý vzniká v Tatranskej Lomnici tento problém vyriešil unikátnym sklom Ornilux, ktoré eliminuje nárazy vtákov do skla.

 

Snahou Kamila Vaceka, developera výnimočného projektu Elements, je od začiatku priniesť majiteľom rezidencií a návštevníkom čo najväčší zážitok z prírody, pri rešpektovaní jej prirodzeného života a zachovaní harmónie rezortu s okolím. V súlade s touto filozofiou prináša Elements do Tatier novinku v podobe unikátnej technológie Ornilux, ktorú vyvinula nemecká spoločnosť Arnold Glas. Jej prevratný prínos spočíva v tom, že zabraňuje nárazom vtákov do sklenených výplní okien.

 

Nemecká spoločnosť Arnold Glas

Spoločnosť Arnold Glas, založená v roku 1959, je jedným z najväčších a najinovatívnejších výrobcov skla v Nemecku. Alfred Arnold, zakladateľ spoločnosti, je vynálezcom prvého moderného izolačného skla ISOLAR, vyrobeného s flexibilným okrajovým tesnením. Otázkou, ako vyriešiť problém zrážok vtákov s oknami na budovách, vestibuloch či koridoroch, sa spoločnosť zaoberala od v roku 2006. Dovtedy známe čierne samolepky s vtákmi na presklených plochách neboli veľmi účinné ani estetické. 

 

Nová technológia Ornilux

Spoločnosť Arnold Glas prišla s revolučnou technológiou Ornilux, ktorá spočíva v tom, že sklo je potiahnuté ochranným UV filtrom, ktorý vtáky bezpečne rozlíšia, ale pre ľudský zrak je filter neviditeľný. Ide o mikročiastočky v podobe sieťovanej kresby pripomínajúcej pavučinky, pričom je súčasne zachovaná transparentnosť okien. Architekt Christian Irmscher z Arnold Glas sa pri tvorbe inovatívnej fólie inšpiroval pavúčími sieťami. Produkt Ornilux tak umožňuje bezpečné dizajnové použitie veľkých sklenených plôch v architektúre. Človeku umožňuje nádherné pohľady na vrcholy hôr a zároveň nie je prekážkou pre vtáky.

Poslaním rezortu Elements je vytvoriť príjemnú oázu relaxu uprostred prírody. Uvedomujeme si, čo nám Tatry poskytujú a chceme tento dar chrániť. Je pre nás dôležité vytvoriť bezpečný spoločný priestor človeka a prírody, preto pre projekt vyberáme inovatívne materiály. Veríme, že naši klienti, ktorí sú milovníkmi Tatier, tento prístup a investíciu ocenia,“ povedal developer projektu Kamil Vacek.