30. október 2023

Byty v dokončených novostavbách sú lacnejšie o takmer 10 % v porovnaní s rozostavanými

Autor HERRYS
Byty v dokončených novostavbách sú lacnejšie o takmer 10 % v porovnaní s rozostavanými
  • Ponuka novostavieb sa naďalej rozširuje, hoci len minimálne. Nové projekty prichádzajú s vyššou kvalitou.
  • Priemerná cena nových bytov s pohybuje tesne pod 4000 Eur/m2 bez DPH a medziročne rastie.
  • Najviac bytov ponúkla BA II, ktorá bola tiež najsilnejšou časťou z hľadiska predaja nových bytov.
  • Medziročne klesol počet predaných bytov v novostavbách o 48 %.
  • Ceny materiálov, práce ani drahé financovanie v najbližšej budúcnosti pravdepodobne neklesnú, a preto nie je predpoklad na znižovanie cien v novostavbách.

Spomalenie predajov nových bytov sa podpisuje aj na ponuke nových rezidenčných projektov. Developeri vyčkávajú. Predaje totiž medziročne klesli o 48 %. Vyplýva to z pravidelného reportu realitnej kancelárie Herrys za tretí štvrťrok 2023.

Celkovo sa v Bratislave za tretí kvartál 2023 predalo 177 bytov v nových rezidenčných projektoch. Ponuka je sústredená v 90 projektoch a predstavuje 2942 voľných bytov. Z rozostavaných bytov sú vypredané takmer dve tretiny. Oproti predchádzajúcemu kvartálu na trhu zostalo o 11 % dokončených bytov viac, čo je spôsobené spomalením predaja. Dokončené projekty sú zároveň takmer o 10 % lacnejšie ako rozostavané. Najviac voľných je medzi 2+kk bytmi a najmenej v prémiovejšej 4+kk kategórii.

„Na trhu pribúdajú najmä menšie, ale o to kvalitnejšie projekty z pohľadu lokality, komfortu bývania a ponúkaného štandardu aj občianskej vybavenosti. Medializované veľké projekty zatiaľ vyčkávajú na rozbeh,“ vysvetlil Filip Žoldák, partner v RK Herrys.

Spomalenie badať najmä na tempe predaja novostavieb.  Z deväťdesiatky projektov v Bratislave sa tempom viac ako 1 byt mesačne predáva iba v 23 projektoch. Ide zároveň o projekty, ktoré tvoria až 90 % z predaných 177 bytov v novostavbách.

Vo všetkých bratislavských projektoch sa v treťom kvartáli 2023 najviac predávali 2-izbové byty, s výnimkou okresu BA IV, kde boli najpredávanejšie 3-izbové byty. 

Celková priemerná cena predaných bytov je na úrovni 3.965 Eur/m2 bez DPH, čo v medziročnom porovnaní predstavuje 2,5% nárast. Túto zmenu vedie najmä zmena v okrese BA III, kde sa cena medziročne zmenila najmä z dôvodu nových projektov v širšom centre alebo na Kolibe, ale taktiež cena projektov začatých v Q2 2023.

Najvyššiu konečnú priemernú predajnú cenu dosahujú byty v okrese BA I, paradoxne nasledované bytmi v okrese BA IV, čo je ale spôsobené vyšším dopytom po väčších bytoch. Najlacnejšie sa byty predávali v okrese BA V. 

Pri súčasnom tempe predaja a dodržaní termínu kolaudácií v jednotlivých projektoch RK Herrys očakáva, že v priebehu budúceho roka môže byť na trhu dostupných až 1000 voľných bytov v dokončených projektoch. 

„Nová ponuka bytov v novostavbách bude ešte menšia ako doteraz, keďže aktuálne úrokové sadzby motivujú záujemcov o novostavby orientovať sa na zvýhodnené ponuky alebo najlacnejšie projekty, čo kopíruje aj vývoj na sekundárnom trhu. Predajom na sekundárnom trhu zatiaľ pomáha rast reálnych miezd, takže bývanie je v tomto segmente dostupnejšie. Kým sa ponuka na sekundárnom trhu – či už kvalitatívne alebo kvantitatívne - nezníži na úroveň motivujúcu vyberať si z rozostavaných bytov, predaje v novostavbách zostanú priemerne nízke. Možno však predpokladať, že cenový rozdiel medzi bytmi v nových projektoch a na sekundárnom trhu sa zvýši (aktuálne predstavuje cca 15 % a viac) aj z dôvodu nízkeho počtu novozačatých projektov, neklesajúcich cien materiálov a prác a taktiež aj drahého financovania,“ dopĺňa Filip Žoldák.