25. august 2023

Hypotéky na investičné špekulácie z trhu takmer zmizli, ľudia kupujú byty na vlastné bývanie

Autor HERRYS
Hypotéky na investičné špekulácie z trhu takmer zmizli, ľudia kupujú byty na vlastné bývanie

Nehnuteľnosť si väčšina Slovákov vie dovoliť aj dnes, len možno nie tú svoju vysnívanú. Nemôžu za to ani tak vyššie úrokové sadzby ako skôr limity stanovené Národnou bankou Slovenska, ktoré majú v konečnom dôsledku chrániť kupujúceho pred neúmerným zadlžením. Mnohí preto na svoju vysnívanú nehnuteľnosť nedosiahnu a musia zľaviť z očakávaní, upozorňuje RK Herrys na základe transakcií z posledného roka.

Kým v roku 2021 bolo financovaných hypotekárnym úverom až 56 % nehnuteľností, v minulom roku to bolo už iba 45%. Trh s nehnuteľnosťami po období neistoty pomaličky ožíva, hoci na trhu zostali po zvýšení úrokových sadzieb hypotekárnych úrokov najmä dva typy klientov. Tí, ktorí potrebujú nehnuteľnosť pre seba, aby naplnili potrebu vlastného bývania či už pre zmenu ich životnej situácie ako svadba, narodenie dieťaťa, alebo iné osobné či rodinné dôvody. Druhú skupinu tvoria ľudia, ktorí majú istú finančnú hotovosť a chcú investovať svoje prostriedky, aby ich vzhľadom na stále vysokú infláciu ochránili. 

„Na Slovensku roky platilo a platí, že investícia do nehnuteľnosti je jedným z najlepších uchovávateľov hodnoty, ak ide o dobrú nehnuteľnosť v dobrej lokalite. V tomto prípade väčšinou nejde o financovanie bankové ale z vlastných zdrojov – či už z predaja inej nehnuteľnosti, zdedené či z úspor,“ vysvetľuje Martin Bečár, partner v RK Herrys.

Špekulatívnych investorov odrádzajú najmä výška úrokovej sadzby ale aj limity, ktoré zaviedla Národná banka, ktorá reguluje výšku úveru v pomere k ročnému príjmu a maximálnej výške splátky v percentách z príjmu.

„Kupujúcich dnes nelimituje ani tak výška úrokovej sadzby, s tou sa už zmierili a akceptujú situáciu, aká je. Okrem zvýšených úrokov hypoték však na Slovensku platia aj sprísnené pravidlá a limity a klienti väčšinou zistia, že práve na základe týchto dvoch limitov od Národnej banky na svoju vysnívanú nehnuteľnosť nedosiahnu a musia buď zľaviť zo svojich očakávaní alebo hľadať iné riešenie,“ hovorí Martin Bečár, partner v RK Herrys.

Na finančnom trhu existujú viaceré nástroje, ktoré dokážu riešiť každú situáciu kupujúceho a nejde iba o hypotéky. Mnohým mladým ľuďom opäť pomáhajú rodičia, či už založením vlastnej alebo nejakej inej nehnuteľnosti, úsporami alebo úverom. Mladý človek si tak nemusí brať vysokú hypotéku a tým mu nehrozí ani vysoká splátka, vďaka čomu sa mu podarí splniť aj parametre určené Národnou bankou.

„Naša práca v dnešnej dobe je možno trošku komplikovanejšia, ale zase je omnoho závažnejšia. Celý proces kúpy nehnuteľnosti sa stal oveľa sofistikovanejší a je nielen o hľadaní správnej formy financovania aj vzhľadom na limity, ale aj tej správnej nehnuteľnosti, na ktorú kupujúci dosiahne. Zahŕňa to oveľa viac tvorivej práce, aby sme to čo najlepšie nakombinovali a aby to pre kupujúceho dobre dopadlo,“ dodáva Martin Bečár.

Podľa analýzy RK Herrys, byty v nových projektoch si nájdu kupujúcich najmä spomedzi klientely, ktorá disponuje aj vlastnými zdrojmi. Ostatní kupujúci si aktuálne vyberajú nehnuteľnosti skôr na sekundárnom trhu, kde majú bohatý výber aj bytov v novostavbách, ktoré tvoria tretinu ponuky sekundárneho trhu (údaj z júla 2023).